Stoa

Stoa är ett mångsidigt kulturhus invid metrobanan i Östra centrum, granne med Östra centrums köpcenter Itis. Ett högklassigt programutbud lockar publik i alla åldrar till Stoa från olika håll i Helsingfors. I programutbudet finns inhemsk och internationell nutidsdans och nycirkus, teater, musik, barnföreställningar och utställningar. Stoas teatersal är en av Helsingfors främsta scener för nutidsdans.

Helsingfors stad svarar för programverksamheten.

Stoas aktörer

Utöver Helsingfors kulturservice har följande enheter sin verksamhet på Stoa:


Östra centrums bibliotek

KONTAKTUPPGIFTER


UNGDOMARNAS AKTIVITETSHUS KIPINÄ I ÖSTRA CENTRUM

KONTAKTUPPGIFTER


ARBETARINSTITUTET

KONTAKTUPPGIFTER


Arbis Östra

KONTAKTUPPGIFTER


Stoas historia

Stoa inledde sin verksamhet år 1984, då kallad Östra centrums allaktivitetshus. Namnet ändrades år 1993 till Stoa, Östra Helsingfors kulturcentrum. Stoa är det äldsta av Helsingfors lokala kulturcentra.

I arkitekttävlingen som utlystes 1977 för att planera Stoa vann Björn Krogius’ och Veli-Pekka Tuominens förslag. En tävling ordnades också år 1981 för skulpturerna på gården. Konstnären Hannu Siréns förslag vann första pris, den blåa Stoa- skulpturen. Husets grundsten murades på fastlagstisdagen 1983 och byggnaden stod färdig i november följande år.

Följande personer har fungerat som chefer för Stoa

  • Irmeli Niemi 1984-1990
  • Katariina Metsälampi 1990-1991
  • Johanna Lindstedt 1991-1997
  • Paula Lehto 1997-2007
  • Paiju Tyrväinen 2007-2010
  • Tuula Yrjö-Koskinen 2011-2013
  • Riitta Aarniokoski 2014-2017
  • Ulla Laurio 2017-2018
  • Ulla Katriina Bergström 2018-2022
  • Antti Sarpo 2023-


Bli stamkund och följ oss på de sociala medierna

Som stamkund får du förmåner och hör till de första som får nyheter om Stoa. I våra nyhetsbrev berättar vi om våra aktualiteter och erbjudanden för stamkunder. Du kan bli stamkund i Stoa genom att fylla i blanketten som finns bakom länken nedan.

Du finner oss också på Facebook (www.facebook.com/stoahelsinki) och Instagram (@kulttuuristadi). Kom ihåg att bli följare!
​​​​​​​​​​​​


Vi är en del av Helsingfors stad

Helsingfors stads sektor för kultur och fritid har totalt åtta kulturcentrum: Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Månsasgården, Stoa, Savoyteatern och Nordhuset. Kulturcentrumen erbjuder helsingforsarna mångsidiga kulturtjänster som konserter, teaterföreställningar, utställningar, barnevenemang och konstundervisning. Sommartid ger även Esplanadscenen utomhuskonserter. Helsingforsborna och området för konst och kultur i Helsingfors samarbetar intensivt för evenemangen på kulturcentrumen.

Även motions-, ungdoms- och bibliotekstjänsterna, HAM Helsingfors konstmuseet, stadsmuseet samt stadsorkestern är tjänster under Helsingfors stads sektor för kultur och fritid.

​​​​​​​