Helsinki–Brooklyn

Aya Brace & Uwa Iduozee:

Helsinki–Brooklyn

Valokuvanäyttely esittelee kaksi näkökulmaa poikkeustilaan: Aya Brace kuvasi tunnelmia Itä-Helsingissä ja Uwa Iduozee New Yorkissa. Viikko viikolta taiteilijat tutkivat ympäristöjään ja joka keskiviikko kummaltakin julkaistiin uusi kuva tällä sivulla sekä Stoan Facebook- ja Instagram-sivuilla. Näyttely kasvoi kesäkuulle 2020 asti välittäen välähdyksiä kahdesta kaupungista kahdelta mantereelta reaaliaikaisesti.

Viikko 25

Aya Brace
”Lyhtypylväs Mellunmäessä. Korona-aika on tuonut tunteet pintaan ja nostattanut yhteiskunnallista keskustelua monella tasolla.”


Uwa Iduozee
​​​​​​"Poliisit saartoivat ulkonaliikkumiskiellon jälkeen marssimaan jääneet mielenosoittajat Brooklynissa. Yksi mielenosoittajista polvistui poliisirivin eteen kädet ylhäällä."Viikko 24

Aya Brace
"Tunnelma Puhoksen ostarilla tuntuu palanneen melko normaaliksi. Kasvomaskeja näkee muutamalla ihmisellä ja koronavirustestaukseen tarkoitettu rekka on parkkeerattu parkkipaikalle. Helsingissä on todettu eniten tartuntoja koko maassa. Elämä alkaa hiljalleen normalisoitua, mutta en usko sen ikinä palaavan täysin entiselleen."Viikko 23

Aya Brace
”Suomen hallitus alkaa purkaa lukuisia rajoituksia 1.6. alkaen. Yli 70-vuotiaiden suositellaan edelleen välttävän fyysisistä kontaktia toistaiseksi.”

​​​​​​​

Uwa Iduozee
"George Floydin murha poliisin toimesta aloitti Yhdysvalloissa protestien aallon, jolle ei näy loppua. Tuntuu, että monet alkavat vasta nyt heräämään siihen, miten syvälle juurtunutta rakenteellista rasismia ja poliisiväkivaltaa mustat amerikkalaiset joutuvat täällä kohtaamaan."Viikko 22

Aya Brace
"Kaupunki valvoo uimarantoja taas 1.6. alkaen. Ensimmäiset lämpimät päivät ja koulujen viimeiset päivät saavat aikaan kepeän ja huolettoman tunnelman Aurinkolahden uimarannalla. Vain käsidesipullot ovat muistuttamassa poikkeustilasta.”


Uwa Iduozee
”Coney Islandin rannalle oli uskaltautunut ihmisiä juhlimaan kesäkauden avajaispäivänä pidettyä Memorial Dayta. Uiminen oli edelleen kielletty, ja rantavahdit puhalsivat pilliinsä aina, kun joku uskaltautui vähänkään kauemmas rannasta.”Viikko 21

Aya Brace

"Monille työmatkalaisille metro on ainut mahdollinen liikkumismuoto. Ruuhka-aikaan metrossa on kuitenkin hankala pitää turvavälit."


Uwa Iduozee

"Kaupunki on ollut pysähtyneenä jo niin kauan, että välillä on lähes mahdotonta kuvitella paluuta normaaliin arkeen. Samalla moni amerikkalainen on kuitenkin joutunut kasvotusten sen kanssa, miten monella tapaa maan "normaali" on aina ollut rikki. Keskustelu siitä, millaiseen yhteiskuntaan täällä halutaan palata on jatkuvasti esillä."Viikko 20

Aya Brace 

”Kevään odottelua Mustikkamaalla.”


Uwa Iduozee

"Poikkeustila on tehnyt kaupungin eriarvoisuuden entistä näkyvämmäksi – julkisissa kulkuvälineissä näkyy nykyään lähes pelkästään vähemmistöjen edustajia, joille kotiin jääminen ei ole vaihtoehto. He käyvät töissä, jotta muut voivat suojautua kodeissaan."Viikko 19

Aya Brace

"Roihuvuoren hanami-juhla oli tarkoitus järjestää tällä viikolla, mutta se on peruttu. Ihmiset olivat kuitenkin nauttimassa lämpenevistä säistä ja kukkivista kirsikkapuista."

Uwa Iduozee

"Kaikkien on pidettävä maskia suljetuissa tiloissa nykyään. Bussissa äitinsä kanssa istunut poika sai hetken helpotusta maskista, kun äiti katseli toiseen suuntaan. Kuvan ottamisen jälkeen äiti huomasi tilanteen, ja poika joutui laittamaan vastahakoisesti maskin takaisin kasvoilleen."Viikko 18

Aya Brace
”Suurin osa palveluista on lyhentänyt aukioloaikojaan, mutta ihmiset ovat selvästi alkaneet lähteä enemmän liikenteeseen. Elixia avasi ovensa jälleen viime viikolla.”


Uwa Iduozee
”Kuntosalit suljettiin jo ajat sitten, mutta kesäkunto ei odota."Viikko 17

Aya Brace
”Koronavirus näyttää levinneen ympäri kaupunkia suhteellisen tasaisesti ja todettuja tartuntoja on kaikkialla Helsingissä, kirjoittaa Helsingin Sanomat tiistaina 21.4.”


Uwa Iduozee
"Joku oli peittänyt autonsa ikkunat kylteillä, joissa oli lainauksia Raamatusta. Kovat ajat vaativat kovat keinot."Viikko 16

Aya Brace
"Kirkot, moskeijat ja temppelit ovat sulkeneet ovensa. Niissä kokoontuminen ei ole turvallista. Herttoniemen kirkko suljettiin toukokuussa sisäilmaongelmien vuoksi. Vuonna 1958 valmistuneen kirkon tulevaisuudesta ei ole vielä tehty päätöstä”.


Uwa Iduozee
”Kevät tekee tuloaan ja kirsikkapuut kukkii, mutta ihmiset puuttuvat kaduilta edelleen.”Viikko 15

Aya Brace
"Suuri osa Kontulan ostarin ravintoloista oli sulkenut ovensa kokonaan."


Uwa Iduozee
"Ensimmäinen arkipäivä sen jälkeen, kun lähes koko kaupunki oli määrätty suljettavaksi. Tilanteen vakavuus iski kunnolla vasta, kun kävelin pitkin tyhjiä Wall Streetin katuja ja törmäsin tähän näkyyn alueella, joka on yleensä täynnä ihmisiä."

 Taiteilijoiden esittelyt

Aya Brace (s. 1991) on suomalais-ghanalainen valokuvaaja. Hän on valmistunut London College of Fashion -korkeakoulusta muotivalokuvauksen linjalta. Aya työskentelee Helsingistä käsin oman taiteensa ja toimeksiantojen parissa. Työssään hän tutkii sekä muotivalokuvauksen suhdetta inhimillisyyteen että valokuvan ainutlaatuista voimaa nykymaailman muutoksen ja kauneuden visualisoimisessa.
www.ayabrace.com


Uwa Iduozee (s. 1987) on Helsingissä ja New Yorkissa toimiva valo- ja videokuvaaja sekä dokumentaristi. Iduozeen projektien keskiössä on arkinen elämä sekä henkilökohtaiset, intiimit tarinat, joiden kautta hän pyrkii avaamaan uusia näkökulmia suhteessa identiteetin muodostumiseen ja sosiaaliseen hyväksyntään liittyviin kysymyksiin ja tuodakseen yleisöjä heille aiemmin tuntemattomien todellisuuksien pariin. Etenkin afrosuomalaisuus ja mustan identiteetin historia nyky-Suomessa ovat toistuvia teemoja Iduozeen töissä. Hänen valokuviaan ja dokumenttielokuviaan on ollut laajalti esillä lehdissä, televisiossa, nettijulkaisuissa ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla.
www.uwaiduozee.com