Stoan aukio uudistuu

Tiedote: Stoan pääovi on poissa käytöstä 1.–14.10.

Stoan pääovi on poissa käytöstä  aukion remontin vuoksi 1.-14.10. Käynti nuorisotalo Kipinän viereisestä ovesta tai parkkipaikan puoleisesta ovesta.


Tiedote 6.8.2018: Työt aukiolla etenevät suunnitellusti

Työt Stoan aukiolla etenevät suunnitellusti. Työskentely jatkuu aidatuilla alueilla ja kulkureitit pysyvät samoina.

Tällä viikolla aloitetaan Stoan terassin viemäreiden korjaaminen. Ne sijaitsevat pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella.

Työstä aiheutuu melua, koska betonilaattaa piikataan auki. Laatan purku kestää noin viikon.

Pahoittelemme työstä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.

Yhteyshenkilö:
Juha Suvinen, työnjohtaja, puh. 040 529 3593, sähköposti: juha.suvinen@tieluiska.fi 


Tiedote 2.7.2018: Hyvinkään Tieluiska Oy aloittaa rakennustyöt ​​​​​​​

Hyvinkään Tieluiska Oy aloittaa tällä viikolla rakennustyöt aukion alueella. Työt on aloitettu aitaamalla työskentelyalueet. Aukiolta kaadetaan myös jonkin verran niitä puita, jotka ovat suunnitelmassa määritelty poistettaviksi uusien rakenteiden tieltä.

Työt jatkuvat aukiolla myöhäiseen syksyyn saakka. Tiedotamme säännöllisesti töiden etenemisestä sekä työalueen järjestelyjen muutoksista, jotka vaikuttavat alueen käyttäjien kulkemiseen.

Hyvällä yhteistyöllä saamme hienon lopputuloksen aikaan!

Yhteyshenkilöt työmaalla:
Juha Suvinen, työnjohtaja, puh. 040 529 3593
​​​​​​​Aarre Eerola, vastaava mestari, puh. 050 4011 352


Tiedote 18.4.2018: Stoan aukiosta tulee viihtyisä paikka kohtaamisille

Stoan aukion toiminnallinen kehittäminen ja perusparannus Helsingin Itäkeskuksessa alkaa tämän vuoden kesä-heinäkuussa. Hankkeen tavoitteena on tehdä aukiosta elävä kaupunkitila ja tuoda alueen asukkaita yhteen. Aukiolle sijoitetaan mm. esiintymislava ja taideseinä. Hanke on saanut vuosina 2016–2017 Lähiöprojektilta rahoitusta 1 850 000 euroa hankesuunnittelun tarkistamiseen, toteutussuunnitteluun ja toteutukseen.

Stoan aukiosta on tarkoitus tulla aktiivinen ja kutsuva paikka kaupunkilaisten omaehtoiselle toiminnalle, kokoontumiselle ja ihmisten tapaamiselle. Suunnittelun lähtökohtana ovat olleet myös alueen rakennussuojelulliset arvot. Aukio on toteutettu 1980-luvulla strukturalistisen arkkitehtuurisuuntauksen innoittamana. Toiminnallisesti aukio oli jäänyt tyhjäksi tilaksi ja sen käyttö on jäänyt melko vähäiseksi. Uusi aukio mahdollistaa toimivat ulkotilat Stoalle ja kaupunkilaisten omaehtoiselle toiminnalle sekä yhteisöllisyyden syntymiselle.

Erityistä huomiota suunnittelussa on kiinnitetty ihmisen mittakaavaan, mikroilmastoon, kävelijöiden ja pyöräilijöiden tarpeisiin, reitteihin aukion läpi sekä monipuolisiin istuskelumahdollisuuksiin ja niiden sijoitteluun.

Aukiolle tulee esiintymislava, taideseinä sekä oleskelupaikkoja.


Esiintymislava ja taideseinä

Aukion pohjoispäätyyn sijoitetaan esiintymislava ja länsireunalle taideseinä. Esiintymislava on suunniteltu spontaaneja tai järjestettyjä tapahtumia varten. Lava varustetaan yksinkertaisella esitystekniikalla. Aukiolle on tulossa myös oleskelupöytiä ja -penkkejä, päivänvarjoja sekä leikki- ja pelipaikka ulkopingispöytineen. Myös grillipaikka on mahdollista toteuttaa, jos alueen asukkaat niin toivovat. Aukion länsireunalle varataan paikat, joihin voidaan tuoda kioskeja ja myyntikojuja. Tilaa kahvila- ja terassitoiminnalle tulee nykyistä enemmän.

Aukion laatutasoa nostetaan uusimalla osa pintamateriaaleista. Nykyinen tumma, harmaa betonipäällyste korvataan laadukkaalla ja kestävällä vaaleanharmaalla graniittilaatalla, jota koristaa sileämmästä kivestä tehty, alkuperäistä suunnitelmaa kunnioittava ruudutus. Värikkyyttä ja rentoutta aukiolle tuovat kumirouheesta valetut raitamatot leikkipaikan ja oleskelupisteen yhteydessä, värikkyys kalusteissa sekä erikoisvalaistus.

Kasvillisuutta ja valaistusta

Aukion vanhat puut säilyvät suurelta osin. Kasvillisuutta uusitaan käyttäen alkuperäisiä ja uusia kasvilajeja. Katseenvangitsijoina käytetään värikkäitä ja kukkivia puita sekä pensaita. Oleskelualueen ruukkuistutukset luovat viihtyisyyttä ympäri vuoden.

Aukion valaistusta parannetaan säilyttäen alkuperäiset Louis Poulsenin suunnittelemat valopylväät. Hannu Sirénin Stoa-veistos valaistaan maahan upotetuilla valaisimilla. Erikoisvalaistuksen avulla luodaan tunnelmaa, joka voi vaihdella erilaisten tapahtumien ja vuodenaikojen mukaan. Tavoite on, että aukiolla voi olla erilaista katsottavaa ja toimintaa läpi vuoden.

Aikataulu ja viestintä

Kohteen rakennustyöt alkavat kesäkuussa 2018 ja kestänevät vuoden 2018 loppuun asti. Kulku Stoan aukiolla vaatii rakennustöiden aikaan erikoisjärjestelyjä ja niistä tiedotetaan projektin edetessä Stoassa ja Stoan internetsivuilla www.stoa.fi. Stoan toiminta jatkuu normaalisti aukion remontin aikana. Kun hankkeen rakennusaikataulu on varmistunut, tarkemmat suunnitelmat tulevat esille Stoan aulaan.

Tilaaja: Helsingin kaupunki, projektinjohtaja Eija Lehmusoksa
Arkkitehti- ja pääsuunnittelu: Matti Tapaninen / WSP Finland Oy
Ympäristösuunnittelu: maisema-arkkitehti Satu Niemelä-Prittinen / WSP Finland Oy  


Lisätiedot:

Stoan ts. johtaja Ulla Laurio, ulla.laurio@hel.fi, 09 310 70137


Stoan aukion asemapiirros.