Yläkouluille ja 2. asteelle

Katie Paterson: To Burn, Forest, Fire
IHME Helsinki

pe 17.9.2021 klo 10:00

Katie Patersonin To Burn, Forest, Fire on vuoden 2021 IHME Helsinki -teos ja sen teemana ovat metsät, puut ja niiden merkitys ilmastokriisin ja luontokadon aikana. Teos koostuu planeettamme ensimmäisen metsän tuoksusta ja ilmastokriisin ajan viimeisen metsän eli Amazonin sademetsän tuoksusta. Metsien ja tuoksujen määrittelyt tehdään yhteistyössä kansainvälisen tutkijajoukon kanssa. Nämä tuoksut jalostetaan suitsukkeiksi ja poltetaan sitten eri puolilla kaupunkia Helsingissä syyskuussa 2021.

Suitsukkeiden poltto ja kahden metsän tuoksun kokeminen on tapahtumana kestoltaan noin tunnin. Alussa kerrotaan teoksen tieteellisestä taustatyöstä, miten metsät ja tuoksut on määritelty ja taiteilijan lähtökohdista. Sitten suitsukkeet poltetaan yksi kerrallaan. Pois lähtiessä on mahdollisuus jutella yleisötyöntekijöidemme kanssa kokemuksesta ja sen herättämistä ajatuksista.

Pakolliset ennakkoilmoittautumiset: sinivuokko.koivula@hel.fi

Lue lisää tapahtumasta alla olevan linkin kautta.


Opit peliin –
Pelisuunnittelu oppimisen tukena

Pakopelin suunnittelukurssi 

Nyt luovuus ja opit peliin! Opetukseen integroitava pakopelin suunnittelukurssi yläkouluille ja toiselle asteelle.

Yläkoululuokille ja toisen asteen ryhmille suunnatulla kurssilla luokka pääsee yhdessä suunnittelemaan pakopelin valitun teeman ympärille.

Pakopelissä pelaajat ratkovat teeman mukaisia ja tarinalähtöisesti rakennettuja monipuolisia pulmatehtäviä. Kurssilla suunnitellaan ja toteutetaan pelikokonaisuus tehtävineen. Kurssin osallistujat oppivat yhteistyötaitoja, luovien ideoiden tuottamista ja esiin tuomista, ongelmanratkaisua sekä prosessinhallintaa.

Kurssi on integroitavissa opetukseen, ja suunniteltavan pelin teema valitaankin oppiaineen opetussisällöistä. Innostavan tekemisen ohella sekä pelin suunnittelijat, että pelaajat oppivat lisää valitusta asiasisällöstä, ja luova prosessi edesauttaa asioiden mieleen painumista. Pelin teema valitaan opettajan toiveiden mukaan, ja se voi olla esimerkiksi jokin historiallisen aikakauden tapahtuma, Suomen kirjallisuushistorian vaiheet, Kalevalan tarina, ihmisen biologia tai mikä tahansa muu opetettava aihe.

Kurssin ohjaus tapahtuu kokonaan etäyhteyksien kautta. Osallistuva luokka voi olla joko läsnä koululla tai etäopetuksessa kotona. Kurssin aikana suunnitellaan ja toteutetaan siirreltävä pakopeli, jota muut koulun oppilaat voivat pelata omissa luokissaan kurssin jälkeen.

Kurssin ohjaa pelisuunnittelija Maaria Klemetti, joka on kokenut pedagogisten pakopelien suunnittelija.

Kurssi koostuu kuudesta noin 75 min pituisesta opetuskerrasta syys-marraskuun aikana.

Ajat ovat joustavasti sovittavissa.


Ilmoittautumiset ja lisätiedot:

sinivuokko.koivula@hel.fi     


Yläkoulukino ja muita esityksiä

Yläkoulukino on suunnattu nimensä mukaisesti yläkoululaisille. Näytettäviin elokuviin voi hakea oppimateriaalia Koulukinon sivuilta. 

Yläkouluikäisille järjestetään myös muita esityksiä kausittain. Löydät ne Stoan tapahtumakalenterista hakusanalla yläkoulu.

Elämä kuuluu meille (12)

ti 26.10.2021 klo 9:15

Nuoret Sarah ja Philip ovat tavanneet toisensa internetissä. Heillä on traaginen suunnitelma päättää elämänsä hyppäämällä yhdessä alas vuorelta.  Jakamalla matkan ylös vuorelle nuoret huomaavat, etteivät olekaan maailmassa niin yksin ajatustensa kanssa kuin kuvittelivat. 

Ikäraja: K12, saattaa aihetuttaa ahdistusta
Kesto: 88 min
Kieli: ranska
Tekstitys: suomi